Den bedste olivenolie

Den bedste olivenolie

Hvad kendetegner en kvalitets olivenolie?

Der findes forskellige typer og definitioner af olivenolie. Selve duften og smagen kan variere meget efter hvilken sort, høsttidspunkt, område og producent olivenolien kommer fra. Den bedste olivenolie er ekstra jomfruolien.

En ekstra jomfru olivenolie må ikke have nogen smagsdefekter eg en acidity på maksimalt 0,8% og den er mekanisk udvundet direkte fra oliven ved maksimalt 30 grader, så du kun får ”juicen” fra oliven og intet andet. Men lad dig ikke narre, selvom en olivenolie bærer navnet ekstra jomfru er der stadig markante forskelle.

Efter ekstra jonfru olivenolie er der kategorien, jomfru olivenolie, der både må have en acidity op til 2%, og den må også have lidt defekter.

Men fra toppen af ekstra jomfru olivenolie til bunden, hvor olivenolien går ned i kategorien jomfru olivenolie, er der et meget vidt spænd.

Læs mere om de forskellige typer af olivenolie her

Sådan skal en god olivenolie dufte og smage

Hvis du vil finde ud af, om den ekstra jomfru olivenolie, som du bruger der hjemme, er en olie af høj kvalitet, så er der intet andet for end at dufte og smage dig frem. Det du skal lægge mærke til ved en ekstra jomfru olivenolie, er disse tre kendetegn:

Duft: En duft af friskhed, nyslået græs, grønne oliven. Afhængig af hvilken sort og ophav olien har, kan du måske også dufte mandel, artiskok, tomat og banan.
Bitter smag: En god olivenolie skal være bitter. Denne bitterhed er med til at give en god balance, når den anvendes i madlavning.
Peber: Hvis du smager på olivenolien rent, så skal den give dig en peberagtig og kradsende fornemmelse i halsen, når du synker den. 

Hvis du har lyst til at vide mere om olivenoliesmagning, så læs vores guide.

Verdens bedste olivenolie – Ultra Premium

Nogle producenter, der går ekstremt meget op i deres olivenolie produktion har følt et behov for at differentiere mellem den standard ekstra jomfru olivenolier til det bredere marked der sælges i supermarkederne, og som de opfatter som værende i den lave ende af ekstra jomfru olivenolie spektret, og ekstra jomfru olivenolier af den absolut højeste kvalitet.

Derfor er der opstået en forholdsvis ny betegnelse, som hedder ”Ultra Premium” - der ikke er en officiel betegnelse. Det er nogle olivenolieproducenter, der selv giver deres olivenolie betegnelsen. Men det betyder også, at der er stor diskussion blandt producenterne, hvem i virkeligheden kan tillade sig at kalde deres produkt ”Ultra Premium”.

Ultra Premium er som oftest blandt de bedste i verden, dem der laver olivenolien tilmelder deres olivenolier til mange konkurrencer og vinder mange awards, og derfor hører de også prismæssigt til i den høje ende af skalaen. Og pengene er ofte givet godt ud. Du får typisk en olie med en kompleks, nogle gange kraftig og lækker smag.

Den bedste olivenolie skal passe til formålet

Som vi startede med at skrive, er der meget store forskelle på olivenolier, og det er derfor svært at bestemme, hvilken olivenolie er den bedste. Det kommer helt an på, hvad olien skal bruges til. Er du på udkig efter en kraftig, mild eller mellem olivenolie? Skal olien bruges til milde eller kraftige retter? Eller vil du drikke den rent for at få den lækre smag?

Kraftig olivenolie: Prøv en kraftig olivenolie til kraftige retter med oksekød, hvor du f.eks. kan hælde olien ud over bøffen. Hvis du vil smage en af verdens bedste olivenolier, så anbefaler vi, at du prøver Ultra Premium Pamako. Pamako er en kraftig økologisk ekstra jomfru olivenolie, som er skabt på tsounatioliven fra træer der er er op til 1.000 år gamle. Denne olivenolie er der mange der drikker 2 cl. af hver dag, enten direkte, eller over deres salat. Det er udelukkende den rene "juice" fra oliven. 

Du finder Pamakos lækre olivenolie her. 

Mild olivenolie: Hvis du skal spise en ret som f.eks. hvidfisk eller mildt krydret kylling, så vil vi anbefale en mere mild olivenolie. Her kunne Monastery fra Terra Creta være et oplagt valg. Denne ekstra jomfru olivenolie har en rund og mild smag, og den passer derfor perfekt til milde retter. Olivenerne til Monastery fra Terra Creta dyrkes tæt ved det gamle kloster Chrisoskalitissa, som er smukt beliggende på det vestlige Kreta med udsigt til havet og olivenlundene. Når du køber Monastery støtter du samtidig klosterets vedligeholdelse.

Du finder Monastery fra Terra Creta her.

Mellem/kompleks olivenolie: Hvis du er på udkig efter en olivenolie, som hverken er for kraftig eller mild, så vil vi anbefale Terra Cretas premium blend 42. Denne ekstra jomfru olivenolie er en blanding af 42 af verdens absolut bedste olivensorter, som dyrkes i det fantastiske klima på Kreta. Denne olie er hverken for kraftig eller for mild, så du får en kompleks olivenolie, der egner sig rigtig godt til pastaretter eller til brød.

Du finder Terra Cretas premium blend 42 her.

Den gode olivenolie findes sjældent i supermarkedet

Nede i det lokale supermarked har de et stort udvalg af olivenolie. Det er bare sjældent, at du finder den bedste olivenolie her.

Hvis du er på udkig efter en ekstra jomfru olivenolie til hverdagsbrug, som ikke koster en formue, men som samtidig er af høj kvalitet og den bedste olie at stege i, så er vi sikre på, at Terra Cretas økologiske olivenolier er noget for dig.

Terra Creta laver en økologisk olie af meget høj kvalitet, og den koster ikke meget mere end dem, du finder nede i supermarkedet.

Se hele Kreta Mads udvalg af økologiske olivenolier fra Terra Creta her.

Nogle af vores olivenolier

Denne hjemmeside bruger cookies

Dette website bruger cookies til at følge din adfærd og for at forbedre brugeroplevelsen på sitet.

Du kan altid slette gemte cookies i dine browserinstillinger

Show details