Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage

Græsk honning

En udsøgt honning i verdensklasse 

Grækenland er det land i Europa med flest bistader pr. hektar, så det er bestemt ikke tilfældigt, at græsk honning af mange bliver betragtet som blandt den absolut bedste i verden. Hvis du kun har smagt honningerne fra dit lokale supermarked, så har du en behagelig overraskelse i vente.

Overordnet set fremstiller grækerne to typer af honning. Den mest berømte er timian honningen, og den anden type er en blandingshonning, som primært kommer fra nåletræer. Begge typer er kendt for deres høje kvalitet og udsøgte smag, men de er samtidig meget forskellige. Blandingshonningen har et lavt indhold af glukose, og derfor krystalliserer den meget langsommere end timian honning, som har et naturligt højt indhold af glukose.

Billede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timian honningen 

Timian honningen tegner sig for omkring 10 % af den samlede græske produktion af honning. Den er kendetegnet ved dens høje kvalitet og intense smag. I henhold til græsk lovgivning må honning kun kaldes for ”timian honning”, hvis den indeholder over 18 % timian pollenkorn. Den tilsvarende procentdel er væsentligt lavere for andre lande i middelhavsregionen, som også producerer timian honning. En god timian honning har desuden følgende karakteristika:

Smag: En rund og behagelig smag, men pga. den naturligt høje koncentration af fruktose og glukose efterlader den en meget kraftfuld finish.

Sundhedsmæssige egenskaber: Melodi er rig på antioxidanter, aminosyrer, enzymer, vitaminer (B2, B3, B6, C og K). Desuden har timian honning antiseptiske egenskaber.
Næringsværdi: Rig på mineraler som kalium, kalcium, zink, selenium. Honningen er en fantastisk energikilde og den perfekte erstatning for sukker.

Krystalliseringen: Finder sted inden for 6-18 mdr.

Farve: Normalvis rav farvet.

Hos Kreta Mad fører vi den udsøgte Timian honning ”Melodi”, som er en honning af højeste kvalitet fra Stathakis familien fra Kreta. Du finder den her.

 

Blandingshonningen 

Omkring 65 % af honningproduktionen i Grækenland kommer fra nåletræer, og derfor er nåletræet den absolut vigtigste kilde, når det kommer til produktion af græsk honning. Stathakis laver ikke ”bare” en nåletræshonning som mange andre græske producenter. De har skabt en blandingshonning af timian, 187 forskellige urter og nåletræer. Stathakis blandingshonning hedder Crete’s honey og har følgende kendetegn:

Smag: Har et lavt indhold af glukose, så derfor er den ikke alt for sød. Har en karamelagtigt tekstur og en intens samt delikat smag.
Sundhedsmæssige egenskaber: Rig på antioxidanter, aminosyrer, enzymer og kan hjælpe mod forhøjet blodtryk.
Næringsværdi: Er rig på mineraler som kalk, magnesium, zink, jern og vitaminer som B2, B3, B6 og C.

Krystalliseringsproces: Pga. det lave indhold af glukose er denne type honning længe om at krystallisere. Processen tager typisk over halvandet år.

Farve: Har typisk en mørkere farve end timian honningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stathakis laver en naturlig honning, og de giver ikke deres bier medicin, da de ikke ønsker rester af medicinen i deres honning, som forbrugerne ender med at spise. Med Stathakis Family honning er du sikker på, at få en honning uden medicinrester.  Mange honningproducenter vælger en anden nem løsning, som er at give bierne sukker, når bierne ikke selv kan finde føde. Stathakis giver ikke bierne sukker, da de ønsker en 100 % naturlig honning. Når et område afblomstre, så flytter Stathakis bierne til nye områder i stedet for at give dem sukker. Denne proces gentages flere gange om året og kræver et stort arbejde. Men det er umagen værd. Det giver en fantastisk kompleks og naturlig honning produceret efter lokalt kendskab til øens planter. Stathakis har nøje udvalgt 6 pladser på øen, hvor de har deres bistader, og de er udvalgt efter, hvornår de forskellige planter blomstrer. Derfor indeholder den bl.a. 187 planter, hvor mange er endemiske på Kreta, og bierne kommer rundt på hele øen, deraf kommer navnet Crete’s honey.

Du finder Crete’s honey lige her

 

Stathakis familie honning fra Kreta en 100 % naturlig honning

Kreta og honning hænger uløseligt sammen. Kreta er den sydligste del af Grækenland og her findes ideelle forudsætninger for at lave en udsøgt honning. Det skyldes især de mange solskinstimer, som bidrager til at faunaen er i flor det meste af året. Kreta har en lang og stolt historie, også når det kommer til honning. Helt tilbage til den minoiske tid (ca. 3.400 f.v.t.) har mennesket nydt det kretensiske ”guld”.

Kreta Mad har fundet frem til den passionerede producent Stathakis. Stathakis Family producerer en 100 % naturlig honning uden nogen former for tilsætningsstoffer. Filosofien bag Stathakis er at fremstille en honning i balance med den kretensiske jord og med hensyntagen til naturen, bierne og miljøet. Honningen fremstilles i smukke omgivelser, da bierne er placeret på de stejle bjergskråninger og jævnligt får en frisk brise fra det ægæiske hav.

 

 

 

 

 

 

 

Se Kreta mad’s udvalg af græsk honning

Stathakis sender deres honning til Interteks laboratorium i Bremen, hvor honningen analyseres og testes. Intertek er en af de førende virksomheder, når det kommer til fødevaresikkerhed, og derfor kan Stathakis altid stå inde for kvaliteten af deres honning.

Hos Kreta Mad er vi stolte over at være et af kun 9 andre lande uden for Grækenland, som fører Stathakis familie honning. Hvis du er vild med honning, bør du ikke snyde dig selv fra at prøve at smage det kretensiske ”guld”. Du finder vores udvalg af Stathakis honning her.