Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage

Sådan smager man på olivenolie

Langt de fleste danskere bruger Ekstra Jomfru olivenolie, de fleste har formentligt den sædvanlige flaske stående, som de bruger til stegning eller til at hælde i deres salater. Nogle bruger endda rigtig meget Ekstra Jomfru olivenolie og har erstattet planteolierne med det, men der er færre, som ved hvordan de kan kontrollere om den Ekstra Jomfru olivenolie de anvender, er af god kvalitet.

Men faktisk er olivenolie et ligeså forskelligartet produkt som vin, med mange forskellige sorter, med forskellige smage alt efter producenter og høsttidspunkt, og så er der meget store forskelle i kvalitet.
 

En helt grundlæggende ting er, at din Ekstra Jomfru olivenolie skal dufte af nyslået græs!

De positive kendetegn for olivenolie er bl.a. frugtige aromaer som især frisk klippet græs, men der kan også være banan, oliven, citroner mv. Smagen kan have noter af f.eks. oliven, artiskok, tomat, banan, den skal være bitter og også mere eller mindre peberagtig, når du synker den.

Hvis det er en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet, så skal du gerne kunne mærke lidt krads i halsen, når du synker den, måske endda et host eller to.

Defekter duftes og smages bl.a. ved en flad og harsk smag, vin/eddikeagtig, mug lugt, mudret bundfald og en eftersmag af hø eller træ – læs mere om de 3 positive noter ved Ekstra Jomfru olivenolie og de defekter en olivenolie kan have. 

Hos Kreta Mad brænder vi for ekstra jomfru olivenolie af udsøgt kvalitet, og her kommer vi med en guide trin for trin til, hvordan du smager på din Ekstra Jomfru olivenolie, for at finde ud af, om kvaliteten er i orden.

Inden du starter, skal du helst ikke have parfume på, og du skal ikke have brugt håndcreme eller en parfumeret sæbe, eller spist noget med en stærk smag inden. Dette er vigtigt for ikke at påvirke dine sanser.

1.

1.

Begynd med at rense din mund med vand, et stykke brød eller æble (som mange professionelle smager).

2.

2.

Hæld ca. 15 ml. olivenolie i et (mørkt) glas – olivenolie bedømmes IKKE ud fra farven. Glasset kan være et cognac glas eller et hvidvinsglas hvor toppen snævres ind, så duften fanges.

3.

3.

Varm smagsprøven ved at dreje bunden af glasset i din ene hånd imens du holder håndfladen over glasset med den anden hånd. Sørg for at holde tæt - olien skal ideelt set være 28 grader ved smagning.

4.

4.

Herefter laver du cirklende bevægelser med glasset, således at indersiden af glasset fugtigøres med olivenolien. Når olivenolien kommer op på siden af glasset, bliver overfladen større, og den afgiver mere duft.

5.

5.

Tag nogle korte dybe vejrtrækninger og duft til smagsprøven. Hvad kan du dufte? Opfanger du de positive frugtige aromaer eller evt. defekter? Dufter olien behageligt og friskt? Får du associationer til f.eks. friskklippet græs, urter, bananer, mandler, artiskokblomster, citroner eller andet?

 

6.

6.

Hæld omkring 3 ml. olivenolie i munden og tag korte hurtige indåndinger gennem tænderne. På den måde fordeles olien i hele munden.

7.

7.

Lagde du mærke til noget bittert på tungen? Prøv nu at slug en lille del af prøven og mærk den mulige kradsende fornemmelse i halsen. Både smagen af bitterhed og den kradsende fornemmelse i halsen er positive tegn, når det kommer til olivenolie. Det er forbundet med kvalitets og sundhedsegenskaberne for en god ekstra jomfru olivenolie.

Definitioner på olivenolie. Hvad er forskellen?

Ekstra jomfru olivenolie

Den absolut bedste af alle olivenolier, hvor der ingen defekter er overhovedet. Den er udvundet direkte fra oliven og udelukkende ved mekaniske processer. Det betyder, at du får friskpresset ”juice” fra oliven, som indeholder mange flere sundeegenskaber som antioxidanter og polyfenoler end i andre olivenolier. Den har en acidity grænse på 0,8 %.

Jomfru olivenolie

Oliven er igen udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer. Forskellen er bl.a., at jomfru olivenolie må indeholde op til 3,5 defekter og acidity grænsen ligger fra 0,8 % og op til 2 %.

Bomolie (Lampante)

Denne olie lugter og smager typisk dårligt. Den har en acidity på over 2% og mange defekter. Den kaldes også lampante i middelhavslandende, fordi den tidligere blev brugt til lampeolie. I dag bliver denne olie raffineret, samme proces som planteolierne typisk gennemgår, hvor smag, lugt og farve fjernes kemisk og med varmebehandling. I samme forbindelse mistes vitaminer, antioxidanter og phenoler, og er nu blevet til raffineret olivenolie.

Olivenolie

Denne type er en blanding af primært raffineret olivenolie og lidt jomfru olivenolie for at give lidt farve og smag. Den omtales ofte som olivenolie ”light” eller ”pure” på etiketterne, men producenternes opfindsomhed er stor, så læs grundigt på etiketten. Pure eller light er ikke bedre end Ekstra jomfru olivenolie, det er faktisk næsten ligegyldigt, fordi de sunde elementer mangler.

Pomace olivenolie

Består af olie udvundet af presseresterne fra olivenolie produktionen. Det er en kemisk udvinding, hvilket igen betyder, at de sunde elementer som vitaminer, antioxidanter og phenoler er fjernet. Nogle producenter tilsætter noget jomfru olivenolie for at give lidt farve og smag til olien, som ellers er kønsløs.

Gå altid efter en Ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet

Hvis du ønsker en olivenolie, som både smager godt og besidder et højt indhold af sundegenskaber, så skal du vælge en god ekstra jomfru olivenolie. Vælg gerne en økologisk eller en PDO (Protected Designation of Origin) ekstra jomfru olivenolie, så er du sikker på at få en olivenolie af højeste kvalitet og uden tilsætningsstoffer. Det skyldes i høj grad at disse produkter er underlagt en strengere kontrol end de konventionelle.

Hvis du skal prøve en ny Ekstra Jomfru olivenolie, så køb altid en lille flaske først, så du kan lave din egen kvalitetskontrol – hvis du er tilfreds, så køb en større.

Her hos Kreta Mad har vi et stort udvalg af økologiske ekstra jomfru olivenolier, som du finder lige her.

Du kan også læse om den bedste olivenolie her. 

 

Billede