Fri fragt over 500 kr     1-2 hverdage

Sådan smager man på olivenolie

Langt de fleste danskere bruger ekstra jomfru olivenolie. De fleste har formentligt den sædvanlige flaske stående, som de bruger til stegning eller til at hælde i deres salater. Nogle bruger endda rigtig meget ekstra jomfru olivenolie og har erstattet planteolierne med det, men der er færre, som ved hvordan de kan kontrollere om den ekstra jomfru olivenolie de anvender, er af god kvalitet.

Faktisk er olivenolie et ligeså forskelligartet produkt som vin, med mange forskellige sorter, med forskellige smage alt efter producenter og høsttidspunkt, og så er der meget store forskelle i kvalitet.
 

En helt grundlæggende ting er, at din ekstra jomfru olivenolie skal dufte af nyslået græs!

De positive kendetegn for olivenolie er bl.a. frugtige aromaer som især frisk klippet græs, men der kan også være andre grønne dufte som banan, oliven, citroner og lignende. Smagen kan have noter af f.eks. oliven, artiskok, tomat og banan. Den skal også smage bittert og opleves en mere eller mindre peberagtig, når du synker den.

Hvis det er en ekstra jomfru olivenolie af høj kvalitet, så skal du gerne kunne mærke lidt krads i halsen, når du synker den, og måske endda et host eller to.

Defekter duftes og smages bl.a. ved en flad og harsk smag, vin/eddikeagtig, mug lugt, mudret bundfald og en eftersmag af hø eller træ – læs mere om de 3 positive noter ved Ekstra Jomfru olivenolie og de defekter en olivenolie kan have. 

Hos Kreta Mad brænder vi for ekstra jomfru olivenolie af udsøgt kvalitet

Her kommer vi med en guide trin for trin til, hvordan du smager på din ekstra jomfru olivenolie for at finde ud af, om kvaliteten er i orden.

Inden du starter, skal du helst ikke have parfume på, og du skal ikke have brugt håndcreme, en parfumeret sæbe eller spist noget med en stærk smag inden. Dette er vigtigt for ikke at påvirke dine sanser.

1.

Begynd med at rense din mund med vand, et stykke brød eller æble (som mange professionelle smagere).

2.

Hæld ca. 15 ml. olivenolie i et (mørkt) glas – olivenolie bedømmes IKKE ud fra farven. Glasset kan være et cognac glas eller et hvidvinsglas hvor toppen snævres ind, så duften fanges.

3.

Varm smagsprøven ved at dreje bunden af glasset i din ene hånd, imens du holder håndfladen over glasset med den anden hånd. Sørg for at holde tæt - olien skal ideelt set være 28 grader ved smagning.

4.

Herefter laver du cirklende bevægelser med glasset, således at indersiden af glasset fugtigøres med olivenolien. Når olivenolien kommer op på siden af glasset, bliver overfladen større, og den afgiver mere duft.

5.

Tag nogle korte dybe vejrtrækninger og duft til smagsprøven. Hvad kan du dufte? Opfanger du de positive frugtige aromaer eller eventuelle defekter? Dufter olien behageligt og friskt? Får du associationer til f.eks. nyklippet græs, urter, bananer, mandler, artiskokblomster, citroner eller andet?

 

6.

Hæld omkring 3 ml. olivenolie i munden og tag korte hurtige indåndinger gennem tænderne. På den måde fordeles olien i hele munden.

7.

Lagde du mærke til noget bittert på tungen? Prøv nu at sluge en lille del af prøven og mærk den mulige kradsende fornemmelse i halsen. Både smagen af bitterhed og den kradsende fornemmelse i halsen er positive tegn, når det kommer til olivenolie. Det er forbundet med kvalitet og gode egenskaber for en god ekstra jomfru olivenolie.

Definitioner på olivenolie. Hvad er forskellen?

Ekstra jomfru olivenolie

Den absolut bedste af alle olivenolier, og den må ikke have nogen duft eller smagsdefekter overhovedet. Olien er udvundet direkte af oliven udelukkende ved mekaniske processer. Du får ”juicen” fra oliven og intet andet. Den har en acidity grænse på 0,8 % og er udvundet ved maks. 30 eller 27 grader.

Jomfru olivenolie

Olivenolie der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer. Acifity er mellem 0,8 og 2% og er større end 0 og lig med eller mindre end 2,5, og medianen af den frugtagtige karakter er større end 0. Den er udvundet ved maks. 30 eller 27 grader

Bomolie (Lampante)

Når olivenolien overstiger en acidity på 2 %  eller medianen af manglerne er større end 2,5 I middelhavsregionen kaldes denne olie ”lampante”, da den tidligere blev brugt som lampeolie. Denne olie lugter og smager som regel dårligt. I dag bliver denne olie raffineret ligesom mange af de vegetabilske olier gør. Smagen og lugten fjernes ved en kemisk proces. Når den er raffineret, bliver den til raffineret olivenolie (Se ovenfor)

Olivenolie

Denne olie er som oftest en blanding af raffineret olivenolie (der er kemisk behandlet) og omkring 10% jomfru olivenolie, som er tilsat for at give lidt smag og farve. Denne type olie sælges f.eks. under navne som ”pure” eller ”light”, men lad dig ikke narre. Pure eller light er aldrig bedre end ekstra jomfru olivenolie, fordi de egenskaber, der kendetegner ekstra jomfru olivenolie er fjernet.

Pomace olivenolie

Denne olie er lavet på presserester fra olivenolie produktionen, og denne olie udsættes ligeledes for en kemisk proces, og ligesom for Olivenolie tilsættes den lille smule jomfru olivenolie for at give olien lidt smag og farve, så det bliver til Pomace olivenolie.

 

Gå altid efter en ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet

Nu ved du, hvordan du skal dufte og smage på en olivenolie, for at kunne vurdere dens kvalitet, den næste udfordring er så at finde ud af hvilken type olivenolie du kan lide til hvad. 

De fleste anvender en normal olivenolie eller økologisk til den almindelige madlavning, og så er der nogle, der har en lidt mere special olivenolie til koldt brug, f.eks. til dip til brød eller at hælde over en mildt smagende ret. Du kan læse om vores olivenoliers forskellige smage under hver olivenolie.

Hvis du skal prøve en ny ekstra jomfru olivenolie, så køb altid en lille flaske først, så du kan lave din egen kvalitetskontrol – hvis du er tilfreds, så køb en større.

Her hos Kreta Mad har vi et stort udvalg af økologiske ekstra jomfru olivenolier, som du finder lige her.

Hvordan vælger du en god olivenolie udfra flasken ?