Appelsin, oliven og porre salat
Appelsin, oliven og porre salat
Kokken, Aglaia Kremezi har lavet denne herlige salat for Biolea.
Ingredienser:
- 4 babyporrer. Brug kun de hvide og lysegrønne dele og skær i tynde skiver.
- Salt.
- 3 Valencia appelsiner.
- 3 spiseskeer æblecidereddike.
- 360 gram saltede oliven, skyllet og tørret.
Dressingen:
- 60 ml Biolea Ekstra Jomfru olivenolie
- 3 spiseskeer Verjus (kan erstattes med 2 spiseskeer frisk citronjuice og 1 spiseske hvidvin)
- Salt
- Peber
- 2 spiseskeer estragon (kan erstattes med mynte)
VEGANSK, GLUTENFRI, SERVERINGER 4 TIL 6
Denne parring af oliven og saftige appelsiner er endnu en glimrende kombination af ingredienser, dikteret af nødvendighed. Mine albanske venner forklarede, at appelsinerne deres haver producerede var sure og fulde af pips, intet som dagens søde, frodige og pip-mindre frugter. Parret med salte oliven og søde baby porrer eller løg, og ofte suppleret med strimlet kål, blev appelsinerne en robust og dejlig godbid.
I gamle dage ville denne salat være blevet klædt simpelthen med olivenolie, den naturlige tartness af appelsiner tilføje dybde til parabolantenne. Jeg kompenserer for de sødere appelsiner, du sandsynligvis vil finde med en duftende verjus eller citron dressing. Frisk eller tørret mynte er den mest anvendte urt i Albanien, men jeg vil også gerne tilføje dragon, når den er tilgængelig. I stedet for appelsiner fremstilles tykvævede sød citroner, som dem fra Amalfi, ofte til en lignende salat.
Sæt porrerne i en skål, drys generøst med salt, tilsæt eddike og 2 spsk vand og kast. Dæk og lad marinere i 30 minutter til 1 time.
Skræl appelsinerne, halvere dem, kassér eventuelle pips, og fjern den hårde centrale membran med en skarp kniv, skær forsigtigt hver halvdel i 1/2-tommer (1,3 cm) skiver. Arranger på et lavt fad og tilsæt oliven.
Aftør porrerne og tryk mellem dobbeltlag eller papirhåndklæder for at tørre. Drys porrerne over de skivede appelsiner.
Lav dressingen: I en skål, pisk olivenolie, verjus, en knivspids salt (husk at oliven er normalt ret salt), Maras peber og dragon. Smag retterne til med krydderierne, hæld over salat og server.