Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage


Historien om Kreta Mad

Nøje udvalgte lokale producenter fra Kreta leverer vores udsøgte højkvalitets jomfru olivenolier, honning, urtete, dressinger, glazes og meget mere
 

Men det hele startede med olivenolie

Historien om Kreta Mad starter i marts 2017. Jeg var i gang med at lave morgenmad, da jeg hørte i radioen, at ud af 35 testede ekstra jomfru olivenolier bestod kun 6 Fødevarestyrelsens kvalitetstest. Faktisk var hele 12 olier i så ringe stand, at de ikke var egnet som fødevarer. Jeg var noget forundret. I disse tider med stigende kontrol og stor bevidsthed omkring naturlige, sunde fødevarer, forstod jeg ikke hvordan det kunne lade sig gøre, at producenterne var i stand til at slippe afsted med så grelle kvalitetsfejl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Italien og olivenolie

De fleste forbinder olivenolie med Italien, og det gjorde jeg også selv før i tiden. Lad ret være ret; I Italien produceres også fantastisk olivenolie. Men et problem er måske, at Italien bruger mere end de laver. I 2017/18 producerede Italien 428.900 tons, men de brugte selv 566.100 tons olivenolie. Derfor er mange af de italienske olivenolier produceret med olivenolie fra andre lande. Det er en af grundene til at olivenolier, som du og jeg tidligere har anset som værende italienske, i virkeligheden er lavet med oliven fra f.eks. Spanien. Jeg valgte derfor at søge uden for Italiens grænser på min rejse efter den perfekte olivenolie.

Mine veje førte mig til Kreta og bonden Eftihis

Min rejse førte mig i stedet til Grækenland, som er det land, der producerer mest ekstra jomfru olivenolie i forhold til dets samlede produktion af olivenolie. På Kreta har man det største forbrug af olivenolie pr. indbygger, kretenserne bruger ca. 29 liter om året pr. person. Jeg tog til Kreta og mødte en meget passioneret bonde ved navn Eftihis, som producerer den fantastiske Pamako olivenolie. For ham er olivenolie en kunst, og hans passion lyser ud af ham. Han adskiller sig fra andre producenter ved, at han bruger den mere sjældne Tsounatioliven modsat den mere almindelige Koroneikioliven, som de fleste på Kreta anvender. Pamakos Tsounatitræer er mindst 150 år gamle, men nogle af de ældste træer er helt op til 900 år gamle. Eftihis lærte mig en masse om olivenolie. Eftihis fortalte bl.a., at hvis man høster sine oliven tidligere, så får man et højere fenolantal i sin olivenolie, hvilket gør den mere sund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pamako måske verdens bedste olivenolie?

Pamako er en ekstra jomfru olivenolie af den højeste kvalitet skabt med passion og innovation til mindste detalje. Det ses f.eks. ved Eftihis’ filosofi omkring håndteringen af oliven, som udspringer af hans utømmelige viden. Som han siger; olivenolie er som en svamp; den suger alt til sig. Derfor værner han om sin olivenolie, som var det et barn, og han opbevarer altid sin olivenolie tørt og sikkert, skærmet fra sol og ilt. Samme overvejelser viser sig også i hans flasker, som er fremstillet af et specielt mørkt glas. Eftihis er streng fortaler for at opbevare olivenolien i glas, og aldrig nogensinde plastik, da olien vil suge de usunde stoffer til sig. Som Eftihis sagde: ’hvis jeg gav mit barn olivenolie fra en plastikflaske, er det det samme som at give mit barn gift’.

Mit møde med Biolea og Terra Creta

Olivenbønderne på Kreta er så passionerede omkring deres kunst, at de ofte mødes og deler deres viden. Af disse dygtige og inspirerende mennesker blev jeg særligt benovet over menneskerne ved Terra Creta og Biolea. Biolea er en familiedrevet virksomhed, der producerer olivenolie efter de gamle kretensiske metoder kombineret med den nyeste viden. De laver olivenolien i en møllesten og ved hjælp af måtter, som i de gamle dage, i kombination med den nyeste viden. Det gør, at de kan producerer en helt fantastisk bæredygtig og økologisk olivenolie, som værner om de gamle traditioner og miljøet.

 

 

 

 

 

Terra Creta befinder sig i krydsfeltet imellem de gamle traditioner og den moderne agronomiske tilgang til forbedring af olivenolien. Terra Cretas egne agronomer uddanner flere og flere bønder i, hvordan de laver bedre oliven med mindre brug af gødning og vanding. På den måde kan Terra Creta få en meget høj kvalitet af oliven til deres innovative olivenmølle, hvor oliven og ilt ikke møder hinanden under presningen. En olivenbonde kan ikke levere olivenolie til Terra Creta, hvis man ikke er godkendt af deres agronomer et år i forvejen. Bønderne oplæres i at beskære træerne korrekt og at vande og gøde mindst muligt. Det gør, at Terra Creta kan levere en ekstra jomfru olivenolie af sublim kvalitet, men samtidig til en overkommelig pris.

 

 

 

 

 

 

Kreta Mad tilbyder udsøgt olivenolie og autentiske lokale varer

Min rejse på Kreta var så indsigtsfuld og efter at have set bønderne i øjnene, oplevet deres hverdag og forstået deres passion, følte jeg dog et ansvar for at løfte opgaven videre. Jeg var inspireret til at være én af dem. Derfor har jeg sørget for at tage deres kvalitetsolivenolie med til Danmark. Min rejse startede med olivenolien, men på Kreta har jeg truffet mange inspirerende mennesker, der med samme passion som Pamako, Biolea og Terra Creta , laver nogle varer der er essensen af smag og kvalitet fra Kreta, og derfor tilbyder Kreta Mad også mange andre kvalitetsprodukter fra øen såsom honning, urtete, dressinger og meget mere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kreta

Kreta er øen, jeg altid vil vende tilbage til. Både fordi det er et perfekt feriested med masser af muligheder for afslapning, sjov, sport, smukke steder, men ikke mindst for alle de mennesker, som jeg er kommet til at kende godt og er blevet venner med.

Peter Vendelby