Auberginedip - Melitzanosalata
Auberginedip - Melitzanosalata
Auberginedip eller Melitzánosaláta som det hedder på græsk, er endnu en perle fra det græske køkken, der ikke kun passer som en del af en græsk Méze (som er den græske udgave af tapas), og som man på mange græske restauranter kan bestille, typisk sammen med andre dips som f.eks. Tzatziki, så man har lidt forskellige dips til sit brød.
Men den passer altså også rigtig godt som dip til f.eks. grøntsagsstænger, den kan fungere som kold/lun sovs og afhængigt af retten, nogle gange i stedet for en mayonnaise (der er jo lidt olivenolie i) - så med andre ord, lav den og smag den.
Ligesom med næsten alle andre retter, har hver familie deres egen opskrift på, hvilke ingredienser der skal i - udover aubergine og olivenolie, og hvordan auberginerne skal tilberedes. Traditionelt er auberginerne blevet brændt og efterfølgende grillet over åben ild og gløder, det er der ikke mange der gør mere, i dag bages de i ovnen, selvom der ikke er tvivl om, at det har tilført auberginerne en god og let røget smag.
Derudover blev ingredienserne most, men der er mange der blender den i dag, så den næsten får en cremet konsistens.
Nu er der råderum for eksperimenter
Selvom auberginer er basis for denne opskrift, er der ingen bitterhed fra auberginerne i smagen, det tager ingen tid at lave, MEN man skal huske, at grøntsagerne skal bages i ovnen i 40 minutter, og at det gerne skal stå ½ time på køl inden servering.
Ingredienser i rækkefølge:
2 auberginer
1 grøn peberfrugt
2 fed hvidløg
Et kvart rødløg
2 spsk hvid balsamico
2 små nips salt
0,75 dl olivenolie
1 stormoden tomat
Fremgangsmåde:
Start med at sætte ovnen på 180 grader, og sæt en rist ind i midten, gerne varmluft men det betyder ikke så meget lige her.
Vask 2 auberginer og en grøn peberfrugt, prik auberginerne hver 5-6 gange med en gaffel, og læg det hele ind i ovnen i 40 minutter.
Når de 40 minutter er gået, lægger du peberfrugten i en pose i et par minutter, så bliver det nemmere at pille skrællen af. Skær derefter de 2 auberginer halvt over på langs, og lad dem lige køle et par minutter. Derefter kan du tage en ske og forsigtigt skrabe kødet ud. Det kan være meget vådt, så jeg plejer at stille det i en si i 5 minutter, så det værste kan dryppe af.
Op i en foodprocessor med auberginen, pil derefter peberfrugten, fjern stilken og derefter op med den til auberginerne. - Ja, lad være med at bekymre dig om kernerne der sidder på væggene af peberfrugten, tag dem med.
Knus 2 fed hvidløg, der sammen med det kvarte rødløg (du har er skåret i mindre stykker), de 2 spsk hvid balsamico og 2 nips salt, også skal op i foodprocessoren.
Hav olivenolien klar, og sæt foodprocessoren på mellem hastighed, mens olivenolien langsomt tilsættes. Den skal helst ikke være helt glat, men pænt derhen ad.
Op i en skål med det hele. Tag derefter den modne tomat og skær den ud i tern, og bland ternene op i din Melitzánosaláta, der nu skal ind i købeskabet i 30 minutter, inden den er klar til servering.
God appetit.