Lemonopita – Græsk citronkage

Lemonopita – Græsk citronkage til 8-10 personer

Lemonopita – Græsk citronkage opskrift til 8-10 personer

I kender den sikkert, det er f.eks. den man nogle gange får som komplement fra restauranten, sammen med en lille flaske Raki, efter et godt måltid. Den smager intenst af citron, og er meget fugtig. Her er én version.

Du får lige et overblik her: Du starter med at bage fillodejen 1½ time, koger en sirup op, blander ingredienserne til kagedejen. Så venter du til dejen er bagt af, knuser den og blander med kagefyldet, som derefter afbages i ovnen i 35 minutter. Når den kommer ud, hældes den afkølede sirup over, og kagen står til afkøling i 1-2 timer.

Jeg bruger ekstra jomfru olivenolie i denne kage, da det jo er et naturligt produkt, der ikke er industrielt behandlet, som f.eks. rapsolie. En god men ikke for kraftig ekstra jomfru olivenolie afgiver ikke olivenolie smag til kagen. Nedenfor står der nogle af de altaernativer vi anbefaler til bl.a. bagning.

Jeg har brugt Terra Cretas MONASTERY of Chrisoskalitissa, der er den mildeste ekstra jomfru olivenolie vi har.

 

Start med Fillodejen, der kan købes frossent i pakker á 400g – De skal tø op langsomt i køleskab, jeg brugte 5 timer, og det var ok.

  • 1 pakke Fillodej 400 g.

Fold filodel pladerne sammen, harmonika-agtigt, se billedet, og læg dem i en bradepande. Giv dem 1½ time i ovnen på 100 grader varmluft. Og, ja! De ligger oven på hinanden, og det virker 

Sirup

Herefter skal du i gang med en sirup, der indeholder:

  • 3,5 dl vand
  • 350 g sukker (gerne rørsukker)
  • 3 spsk. (75 g) honning (evt. 100 g sukker i stedet, honning giver en dybere smag) Jeg har brugt lyng honning (sølvetiket) fra Stathakis Family, men Crete’s Honey fungerer også fint.
  • Revet skal fra 1 citron
  • 1 dl citronsaft (fra 2 citroner)

Bland alle ingredienserne, og lad dem langsomt koge op, når de koger (er sukker og honning opløst) så stil gryden køligt.

Lemonopita fyld

  • 4 små æg (3 store)
  • 160 g Ekstra Jomfru olivenolie – mild olie, evt. Økologisk fra Terra Creta, Biolea eller Biolea Lemonio eller Monastery fra Terra Creta.
  • 150 g sukker (gerne rørsukker)
  • 2 spsk. (50 g) honning (evt. 65 g sukker i stedet, honning giver en dybere smag)
  • Revet skal fra 1 citron
  • 2 tsk. Vanilie ekstrakt – evt. en vaniliestang
  • 200 g græsk yoghurt (gerne 10%)
  • 50 g Cretan Nectar Balsamic cream med citron

Bland det godt sammen, evt. med en elpisker, og ind i køleskabet med det.

Kagedejen

Når der er gået 1½ time, og fillodejen er udtørret, så tag den ud af ovnen, og læg  de nederste stykker øverst i 5 minutter, til de er dampet af og til de er kølige.

  • Knust fillodej
  • 2 tsk. bagepulver

Derefter skal du knuse dem med dine hænder, se billedet. Når de er knust, så tilsæt bagepulver, og bland det sammen med kagefyldet, og hænd det ud i en form der er smurt med smør. Det skal maks. være 2-3 højt, ellers find en lidt større form.

Bag i en varmluftsovn på 170 grader i ca. 30-35 min til toppen er gyldenbrun.

Hæld straks den afkølede sirup over kagen (Ja, det hele ) og lad den afkøle i 1-2 timer, inden den serveres, evt. med is, yoghurt eller flødeskum (fordansket version).

Luk nu øjnene og tænk på Grækenland!

God fornøjelse.

 

Produkter som indgår i opskriften

Denne hjemmeside bruger cookies

Dette website bruger cookies til at følge din adfærd og for at forbedre brugeroplevelsen på sitet.

Du kan altid slette gemte cookies i dine browserinstillinger

Show details