Hvorfor er olivenolien udsolgt og nogle gange i lang tid?
De varer vi forhandler kommer alle fra små eller mindre producenter der går op i at lave høj kvalitet frem for stor volumen.
De starter alle høsten tidligt, allerede i oktober, på et tidspunkt hvor oliven en ideelt indhold af polyphenoler, olie, vand og sukker. Vores producenter bruger alle mellem 6 og 7 kg oliven for at producere en liter ekstra jomfru olivenolie.
De olivenolier man køber i et supermarked høstes typisk meget senere, hvor olie indholdet i oliven er markant større, og der bruger man typisk mellem 3 og 4 kg oliven for at producere en liter ekstra jomfru olivenolie.
Eftihis fra Pamako producerer Ultra Premium ekstra jomfru olivenolie med det mål, at de indeholder polyphenoler i et omfang, så han kan deltage i konkurrencer omkring polyphenol indhold (Han vinder også priser hvert år for dette). I alt producerede han ca. 18.000 liter sidste sæson, men det var kun omkring 4.400 liter, som han mente var høj nok kvalitet til, at indgå i hans Pamako brand. Resten bliver solgt til 2 virksomheder i Schweitz. Så der er KUN 4.400 liter, der skal fordeles ud.
Hans olivenolie er typisk klar fra december, hvor han har fået certifikater på indhold af polyphenoler.
Biolea producerer både en Ekstra Jomfru olivenolie og en med Appelsiner og en med citroner. De producerer knap dobbelt så meget som Pamako. De er så fokuserede på økologi og naturlig behandling af olivenolien, at de i stedet for at filtrere olivenolien gennem et filter, i stedet fjerner det naturlig bundfald. Derfor er deres olivenolie typisk først klar til levering i februar/marts.
Terra Creta producerer 5 unikke olivenolier. Grand Cru og Platinum producers af oliven fra udvalgte bønder. Derfor er de begrænset i volumen. Early Harvest er klar typisk fra november, og er produceret af oliven fra udvalgte lunde hvor Terra Cretas agronomer har fundet, at kvaliteten er høj meget tidligt i oktober. Monastery of Chrisoskalitissa er produceret fra et klosters olivenlund (den er meget mild) og endeligt er Blend 42 fra en enkelt lund tilhørende det græske landbrugsministerium, hvor de forsker i forskellige sorters vækst på Kreta. Terra Creta får så lov at høste lunden, når oliven er klar. Produktionen af disse olivenolier er derfor ret lille, og ikke meget større end Pamakos. Terra Cretas special olier er typisk klar fra december.
De fleste af disse olivenolier er derfor allerede udsolgte fra producenten inden sommeren – og så gemmer de altid lidt de kan sælge af, til dem der besøger dem.
Generelt er vi begrænset af, hvor meget vi må købe af disse specialprodukter, for de fleste har forhandlere de fleste steder i verden. Nogle gange er vi heldige og kan vi købe 2 gange på en sæson, men hvis det ikke er tilfældet, så må vi vente til der bliver produceret noget mere, og det er klar til salg igen.
Vi har fået lavet en funktion på produkterne på hjemmesiden der hedder ”Bestil notifikation” – Skriver man sin e-mail ind der, får man automatisk en mail, når varerne er på lager igen.
lige ting, som f.eks. urter, banan, nyslået græs, mandler, oliven, citrus, kanel, artiskok, blomster og tomat. Det er altså forskelligt, hvad man dufter og smager, afhængig af hvilken sort, hvilket område olivenen kommer fra, producenten og høsttidspunktet.