Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage

Original, innovativ og 100 % økologisk olivenolie af højeste kvalitet.

Om Pamako

Pamako økologiske Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolie er på alle måder en unik og eksklusiv olivenolie.

  • Den er er lavet på oliventræer der er op til 700 år gamle - de er fra før Christopher Columbus opdagede Amerika!
  • Den har så højt et phenoltal og så mange antioxidanter, at mange drikker 2 cl af den hver morgen.
  • Der laves kun i alt ca. 3.500 liter om året
  • Den vinder et utal af priser

Pamako og sundhed

Ønsker man en økologisk Ekstra jomfru olivenolie med et højt antal phenoler og antioxidanter, er Pamako fra Kreta, et godt valg.

Antallet er phenoler er så højt, at der er mange der dagligt indtager 2 cl Pamako, enten ved at drikke det om morgenen, eller ved at bruge det som en delikat smagsgiver til salater eller over en ret mad.

Universitetet i Athen har foretaget analyser af Pamakos økologiske Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolie, hvori de fandt, at man ved daglig indtagelse af 20 g af Pamakos Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolier får mere end 5 mg hydroxytyrosol derivater.

Det betyder, at i henhold til EU-regulativet 432/2012, falder Pamako ind under kategorien af oliven olier, der beskytter lipiderne i blodet mod oxidativt stress. Derudover skriver de også, at det bør bemærkes, at oleocanthal og oleacein medfører vigtig biologisk aktivitet, og de er sat i forbindelse med antiinflammatorisk, antioxidant, kardioprotektiv og neuroprotektiv aktivitet.

Pamako har således fået en anprisning, hvilket kun meget få olieproducenter på verdensplan kan prise sig af. Analysecertifikatet findes her.

Grundet dens høje og unikke kvalitet har Pamakos Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolier været yderst prisvindende de seneste par år – alene i 2018 har Pamakos olivenolier vundet 19 priser. Pamako f.eks. vandt i oktober 2018 Bedste olivenolie/producent ved Gastronomos Quality Awards.

Gastronomos Food er Grækenlands topmagasin inden for gastronomi og har siden 2008 afholdt en årlig prisuddeling for Græsk mad og lokale græske producenter. Prisen for Bedste olivenolie/producent ved Gastronomos Quality Awards er således én af de fornemmeste priser inden for Græsk mad, og det vidner derfor om, at Pamakos produkter er af fremragende kvalitet.

 

Logo

Eftihis Androulakis – foregangsmand, entrepreneur og stolt kretensisk olivenbonde

Ideen bag Pamako blev vakt til live i 2014 af den unge og innovative olivenbonde, Eftihis Androulakis, hvis familie i flere generationer har gjort sig som olivenbønder. Gennem Eftihis’ passionerede og rene arbejdsfilosofi forener han i Pamako sine stolte og traditionelle værdier med topmoderne og avanceret teknologi i forbindelse med olivenolieproduktionen.

Som autentisk økologisk olivenbonde er Eftihis af den opfattelse at kvalitet, miljøbevarelse og bæredygtighed går hånd i hånd, hvorfor han ikke går ind for masseproduktion. Tværtimod foregår hele processen fra plejning af oliventræerne til udvindingen af olivenolien hos Pamako med omtanke for naturen. Hertil er et vigtigt pejlemærke hos Pamako deres bedstefædres råd: ”Respekter [oliven]træerne, pas på dem, og de vil belønne jer rigt med deres frugter.”

 

Pamakos olivenlunde

Et par timers kørsel fra Chania nær de tilbageværende ruiner af den antikke by Elyros finder man, i et isoleret klippeområde i 500-700 meters højde over havet, Pamakos 16 olivenlunde. Pamako har olivenlunde med to forskellige olivensorter: Olivenlunde med den ældre og sjældne sort, Tsounati samt olivenlunde den nyere sort, Koroneiki. Begge træsorter er yderst modstandsdygtige overfor de kretensiske klimaforhold og stortrives i et mikroklima med både sol, regn og blæst.

I dag står der fortrinsvist Koroneikitræer på de fleste kretensiske olivenbønders olivenlunde, hvorfor der også produceres langt mere olivenolie på Koroneikioliven kontra Tsounatioliven. Pamako adskiller sig således også her fra de andre olivenbønder, idet de har flere olivenlunde med Tsounatitræer – ca. 900 træer – og kun ca. 350 Koroneikitræer. Pamako producerer i denne forbindelse to typer Ekstra jomfru olivenolie: Olivenolie der udelukkende stammer fra Tsounati samt olivenolie, hvis ratio er 60:40 Tsounati:Koroneiki. Tsounatioliven spiller dermed som noget helt særligt hovedrollen i forbindelse med Pamakos olivenolieproduktion.

Pamakos Tsounatitræer er helt op til 700 år gamle og er op til 20 meter høje. Pamako har haft universitet i Iraklion ude for at vurdere alderen. Træer af denne størrelse kan give op til 250 kg oliven, når de bliver høstet. Koroneikitræerne er som minimum 40 år gamle og knap så høje som Tsounatitræerne, hvorfor deres olivenproduktion kun giver ca. 60 kg oliven. Pamako producerer olivenolie baseret på begge træsorter, som begge giver en krydret aroma.

Olivenhøsten

Qua Pamakos forholdsvist isolerede olivenlunde samt det svære klippeterræn foregår olivenhøstningen hos Pamako manuelt med håndkraft og varer kun op til seks uger fra slutningen af september, eller indtil alle olivenerne er blevet høstet. Det endelige høsttidspunkt afhænger af vejrforholdene og afgøres af kemiske analyser af olivenernes indhold af hhv. polyfenoler, sukker, olie og vand. Dog gælder der, at olivenerne altid vil være lysegrønne og umodne på høsttidspunktet, idet indholdet polyfenoler her er på det højeste.

Pamako adskiller sig således fra, hvordan tidligere generationer har høstet oliven, idet man førhen tålmodigt ventede til at olivenerne var fuldt ud modne og faldt af træerne på naturlig vis eller slog på grenene med kæppe. Dette resulterede i fuldmodne oliven som havde et højt indhold af naturlige fedtsyrer, hvilket forringer kvaliteten af olivenolien. Derudover havde man ofte beskadigede oliven, hvilket medfører en iltning af olivenvæsken i olivenerne og dermed et øget syreindhold i olivenolien. Ved at høste olivenerne tidligt undgår Pamako at olivenerne har et uhensigtsmæssigt højt indhold af fedtsyrer, hvilket højner kvaliteten af deres olivenolie.

Eftersom at høstperioden er så kort, får Pamako en relativt beskeden olivenhøst hver sæson, som i gennemsnit resulterer i en olivenolieproduktion på omkring 18 tons. Til gengæld er olivenerne som sagt helt friske og meget rige på polyfenoler, hvilket giver en olivenolie i særklasse med en meget intens og delikat smag og aroma.

Selve høstningen af det enkelte oliventræ tager omkring to timer og foretages af syv høstarbejdere, hvoraf fem af dem skal kravle op i træet og høste træet vha. elektriske høstpinde. Til de højeste træer er høstarbejderne nødt til at iføre sig livline i forbindelse med høstningen. Nede på jorden går de resterende to høstarbejdere og samler olivenerne op fra jorden. De to indsamlere skal her sikre, at olivenerne er pæne, har et intakt skind samt har den rette (u)modenhed – de beskadigede oliven bliver herved frasorteret. Vigtigheden af et intakt olivenskind kommer sig af, at et beskadiget olivenskind vil forårsage en iltning af frugtkødet, hvilket vil medføre at syreindholdet i olivenen stiger og kvaliteten af olien falder drastisk.

Olivenhøsten er en dyr affære for Pamako, men proceduren er ifølge Eftihis en nødvendighed for at sikre det bedst mulige produkt, som lever op til hans passionerede filosofi: ”Når man er en rigtig Premium olivenolieproducent, har man ansvaret for alle de flasker, som kunderne har i deres hænder. Det er derfor vigtigt at kvaliteten er 100 % i orden.” – Eftihis Androulakis.

 

Premium olivenolie

Som følge af Eftihis’ høje krav til olivenoliernes smag og kemiske sammensætning gennemgår han samtlige af Pamakos oliepartier, og inddeler dem efter smags- og kemisk profil. Dette resulterer i at kun omkring 3.500 kg ud af de 18 tons olivenolie, som Pamako i gennemsnit producerer årligt, bliver kategoriseret som værende af Ultra Premium kvalitet. Denne Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolie er Pamakos økologiske olivenolie af højeste kvalitet, som bliver tappet på Pamakos ikoniske flasker; hhv. ca. 5.000 flasker á 500 ml og ca. 1.000 flasker á 250 ml. Pamakos Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolie er derfor et meget specielt og eksklusivt produkt, der kun findes i begrænsede mængder. Denne tilgang er ligeledes én af årsagerne til at Pamako vandt prisen for Bedste olivenolie/producent ved Gastronomos Quality Awards i oktobe måned 2018.

Det er et virkelig godt produkt i en langt højere kvalitet end mange andre producenters olie, men hvis den ikke har det ekstra, som vi arbejder så hårdt for, så vil vi ikke sælge den under vores mærke. Vores kunder skal vide, at alle vores produkter er af Premium karakter.
– Eftihis Androulakis
 

De resterende ca. 14½ tons olie som Pamako producerer bliver solgt fra til andre virksomheder som almindelig økologisk Ekstra jomfru olivenolie af god kvalitet, der stadig er særdeles rig på polyfenoler.

Knusningen af olivenerne og udvindingen af olien finder sted samme dag som træerne bliver høstet – allerede inden for tre timer efter høstningen. Selve udvindingen sker hurtigt og under kolde forhold, hvor temperaturen ikke må overstige 25 °C – hvilket er to grader lavere end den maksimale temperatur, som de andre producenter anvender. Så snart temperaturen er under 27 °C kan udvindingen karakteriseres som værende koldpresning. Generelt gælder der, at jo koldere temperaturen er under udvindingen, desto mindre er mængden af den færdigproducerede olivenolie. Disse foranstaltninger er således til for at sikre en olivenolie af høj kvalitet med en uovertruffen smag og et højt indhold af polyfenoler.

 

Pamakos økologiske arbejdsfilosofi

For at sikre et mest muligt miljøvenligt og bæredygtigt produkt anvender de hos Pamako ikke kemikalier i forbindelse med dyrkningen af deres oliventræer og udvinding af olivenolien. Pamako benytter derimod udelukkende naturlige sprøjtemidler og naturgødning, der stammer fra restprodukter fra olivenolieproduktionen – dog med undtagelse af olivenstenene, som Pamako bruger til opvarmning om vinteren.

For at beskytte træerne mod middelhavsfluen, således at de ikke lægger æg på olivenerne og igangsætter forrådnelsesprocessen, sprøjter Pamako på forskellige tidspunkter med sprøjtemidler der indeholder hhv. Kaolin og tangstøv. Det Kaolinholdige sprøjtemiddel lægger sig som en hvidlig beskyttende leraflejring, som fluerne ikke bryder sig om at lægge æg på, mens tangstøvet bruges til at skræmme fluerne væk med dens kraftige lugt.

Med disse naturlige, økologiske og målrettede produkter undgår Pamako at påvirke andre dyregrupper, som f.eks. bier, i det mikromiljø som oliventræerne befinder sig i. Dette er et særdeles vigtigt standpunkt for Eftihis; ikke at forstyrre naturens balance mere end højst nødvendigt.

Vigtigheden af at have et 100 % økologisk og miljøvenligt produkt er altafgørende for Eftihis. Af denne årsag har Eftihis indgået en aftale med nabobønderne om også at sprøjte de af deres træer, som støder op til Pamakos oliventræer, med Pamakos naturlige sprøjtemiddel – uden beregning.

 

Passion og innovation fra inderst til yderst

Hos Pamako er de dybt engagerede i deres olivenolier, og de sætter en stor ære i deres luksuriøse produkter. For at bevare oliernes høje kvalitet ude blandt deres forbrugere anvender Pamako kun deres egne innovative, flot detaljerede og specialdesignede flasker til deres Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolier. Flaskerne er lavet af mørkegrønt glas med en spejllignende film på ydersiden, der kan reflektere sollys og dermed beskytte olien mod harskning.

Hver flaske Ultra Premium Ekstra jomfru olivenolie bliver behandlet med største omtanke og passion fra start til slut – alle flaskerne bliver sågar lukket vha. håndkraft. Flaskepropperne er lavet af hhv. kork og træ. Limen der forbinder korken med træet, er plantebaseret således, at den hverken kontaminerer oliens smag eller er skadelig for miljøet eller forbrugeren:

Selv vores flasker indeholder ingen unaturlige stoffer. Korken der bliver brugt i låget, er fra en bestemt producent i Portugal som vi stoler på. Den bliver fragtet til vores faciliteter, hvor korkproppen og trælåget bliver limet sammen med en lim skabt af plantematerialer. På denne måde sikrer vi, at plastik eller andre giftige materialer aldrig rører vores olie, inden den kommer ud til forbrugeren.
– Eftihis Androulakis