Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage


Definitioner af olivenolie

Hvornår er det ekstra jomfru olivenolie, og hvornår er det jomfru olivenolie?

 

Ekstra jomfruolie

Den absolut bedste af alle olivenolier, og den må ikke have nogen smagsdefekter overhovedet. Olien er udvundet direkte af oliven udelukkende ved mekaniske processer. Du får ”juicen” fra oliven og intet andet. Ekstra jomfru olivenolie indeholder mange flere antioxidanter og polyfenoler end nogen andre olier. Den har en acidity grænse på 0,8 %. 

Tænker du over: 'Hvad betyder acidity i olivenolie?' Så kan du læse mere her.

Jomfruolie

Olivenolie, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer. Den store forskel på ekstra og jomfru olivenolie er, at en jomfru olie må indeholde 3,5 defekter og acidity grænsen går helt op til 2 %.

Olivenolie

Denne olie er som oftest en blanding af raffineret olivenolie og en lille smule jomfru olivenolie, som er tilsat for at give lidt smag og farve. Denne type olie har tit navnet ”pure” eller ”light”, men lad dig ikke narre. Pure eller light er aldrig bedre end ekstra jomfru olivenolie, fordi de sundeegenskaber ikke er tilstede.

Bomolie

Denne olie lugter og smager som regel dårligt. Dens acidity grænse er langt over 2 % og den har et hav af smagsdefekter. I middelhavsregionen kaldes denne olie ”lampante”, da den tidligere blev brugt som lampeolie. I dag bliver denne olie raffineret ligesom mange af planteolierne gør. Smagen og lugten fjernes ved en kemiskproces. Dermed fjernes også vitaminer, antioxidanter og phenoler.

Pomace olivenolie

Denne olie er lavet på presserester fra olivenolie produktionen, og denne olie udsætte ligeledes for en kemiskproces. Den kemiske proces fjerner alle vitaminer, antioxidanter og phenoler. Nogle tilsætter en lille smule jomfru olivenolie for at give olien lidt smag og farve.

Definitionen på olivenolier kommer fra EU-sektoren for olivenolie.

 

 

Dufte, smage og defekter ved olivenolie

Friskpresset olivenolie kan dufte af mange forskellige ting, som f.eks. urter, banan, nyslået græs, mandler, oliven, citrus, kanel, artiskok, blomster og tomat. Det er altså forskelligt, hvad man dufter, afhængig af hvilken sort, hvilket område olivenene kommer fra, producenten og høsttidspunktet.

Når man bedømmer en olivenolie, er der tre ting, man går efter:

  1. En god olivenolie skal dufte af nyslået græs og have en frisk og frugtig smag. Den fede og olierede smag skal hurtigt forsvinde. Alt efter sort kan du måske dufte grønne umodne mandler, artiskok, tomater, oliven, kanel eller citrus.
  2. En god olivenolie skal have en bittersmag. Hvis olivenerne er høstet tidligt, så vil de tilføre olien en bitterhed. Dette er ydermere et tegn på, at olien indeholder et højt antal antioxidanter.
  3. Når du synker olien skal den være mere eller mindre peberagtig. Olien skal gerne give en kradsende fornemmelse i halsen. Dette skyldes det høje phenoltal i olien.

Defekter: kan fx være en harsk og flad smag med en eftersmag af træ/hø. Olien kan lugte af mug, vin og eddike.

Hvis du vil vide mere om definitionerne af olivenolie og have en mere dybdegående gennemgang af smage og dufte. Så læs mere her.