Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage


Hvilken jomfru olivenolie skal man vælge?

Det kan være svært som forbruger at vurdere, hvilken olivenolie man skal vælge nede i det lokale supermarked. Derfor har vi valgt at skrive nogle pejlemærker, der kan gøre det nemmere for dig at vælge en olivenolie af høj kvalitet.

Billede

Gå efter en økologisk olivenolie

Det er altid bedst at gå efter økologiske produkter. Økologiske produkter er nemlig underlagt mere kontrol, der gør, at kvaliteten på olien er langt højere end en almindelig olivenolie. Når du køber økologi, er produktet ikke blevet påvirket af udefrakommende kemikalier og tilsætningsstoffer, der er skadelige for din krop.

DOP eller IGP pålægger også olivenproducenten en række regler og kontrol. Hvis olivenolie har DOP eller IGP betegnelsen, er olivenerne presset og dyrket i et bestemt område. En olivenolie må kun bære dette mærke, hvis olivenerne er presset i samme område, som de er plukket.

Temperatur

Når man skal producere en olivenolie, er der et krav om, at processen skal være foregået ved en temperatur på under 27 grader. Her kan producenten vælge at skrive, hvilken temperatur der er blevet produceret under. En lavere temperatur giver et lavere udbytte af olie pr. kg oliven. Når en producent bevidst vælger at ændre på temperaturen i sin produktion, er det en indikation af, at der er tale om udvinding af den bedste olie. At der blot står skrevet på flasken, at olivenolien er koldpresset, er en overflødig information, da al ekstra jomfru olivenolie er koldpresset.

Datomærkning

Hvis høsttidspunktet ikke er nævnt, kan man som tommelfingerregel regne to år tilbage fra ”mindst holdbar til” markeringen. Du kan derfor regne ud, hvor længe din ekstra jomfru olivenolie har stået på hylden, inden du køber den. Jo kortere tid på hylden, jo bedre kvalitet er olien.

Vær opmærksom på, at ufiltreret olivenolie har en kortere holdbarhed end filtreret olivenolie.

Flaskens udseende og størrelse

Gå altid efter ekstra jomfru olivenolier i glasflasker. Glasset skal være mørkt, så olien er beskyttet bedst muligt. Olivenolie på plastflasker er aldrig et kvalitetsprodukt.

Hvis du ikke bruger olivenolie særlig tit, er det bedre at købe en mindre flaske. Olivenolie oxiderer og reagerer nemlig med alt, den kan komme i nærheden af. Du risikerer derfor, at olivenolien bliver dårlig, hvis den står for længe.

Filtreret eller ufiltreret

Der er ingen dokumenterede fordele eller beviser på, at ufiltreret olivenolie er bedre, men mange mener, at den smager bedre. Med ufiltreret olivenolie får olien lov at sætte sig i en tank, hvorefter den bliver pumpet videre til den næste tank. Her vil bundfaldet blive i den foregående tank.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at holdbarheden her er kortere.

Pris

Pris og kvalitet går ikke altid hånd i hånd. For små kvalitetsbevidste producenter koster det 6 euro at producere en liter ekstra jomfru olivenolie. I Danmark ganges den pris op med 3-4 blandt andet på grund af moms.

Det er derfor ikke urealistisk at skulle betale 135kr pr. liter for olivenolie i Danmark.

Læs om den bedste olivenolie her. 

Oprindelse

Læg mærke til, hvor olien kommer fra. Hvis der står 100% græsk, kan du regne med, at olien stammer fra det pågældende land, men hvis etiketten er mærket med sammenstikning af olivenolie med oprindelse inden for EU, kan olivenolien stamme fra flere forskellige lande i Europa. Det samme er gældende, hvis etiketten er mærket uden for EU, så gælder det bare lande i resten af verden.

Overstående informationer burde hjælpe dig ved dit valg af en ekstra jomfru olivenolie. Jo flere informationer flasken indeholder, jo bedre. De producenter, der går op i deres olivenolier, kan også nævne, hvordan høsten er foregået, som f.eks. håndplukning, da det foregår langt mere skånsomt.

Lad dig ikke narre af informationer, som er generelle for alle ekstra jomfru olivenolier, som f.eks. at indholdet af fri syre er under 0,8%, og at perioxidtal er under 20 mEq 02/kg. Dette er nemlig gældende for alle ekstra jomfru olivenolier.

Læs mere om definitioner af olivenolie her.