Fri fragt over 500 kr     1-2 hverdage

Hvilken ekstra jomfru olivenolie skal man vælge?

Det kan være svært som forbruger at vurdere, hvilken olivenolie man skal vælge nede i det lokale supermarked. Derfor har vi valgt at skrive og nogle af de elementer der ofte fremhæves, der kan gøre det nemmere for dig at vælge en olivenolie af høj kvalitet. Det er ikke alle elementer der nødvendigvis er garant for en god olivenolie, og derfor er der ikke en prioriteret rækkefølge, for det er mere en kombination af flere elementer der er vigtige.

Økologisk eller DOP/IGP olivenolie

Det kan være en fordel at gå efter økologiske produkter. Økologiske produkter er nemlig underlagt mere kontrol.

DOP eller IGP pålægger også olivenproducenten en række regler og kontrol. Hvis olivenolie har DOP eller IGP betegnelsen, er olivenerne presset og dyrket i et bestemt område. En olivenolie må kun bære dette mærke, hvis olivenerne er presset i samme område, som de er plukket.

Temperatur

Når man skal producere en ekstra jomfru olivenolie, er der et krav om, at processen skal være foregået ved en temperatur på under 30 grader. Her kan producenten vælge at skrive, hvilken temperatur der er blevet produceret under. En lavere temperatur giver et lavere udbytte af olie pr. kg oliven. Når en producent bevidst vælger at ændre på temperaturen i sin produktion, er det en indikation af, at der er tale om udvinding af den bedste olie. At der blot står skrevet på flasken, at olivenolien er koldpresset, er en overflødig information, da al ekstra jomfru olivenolie er koldpresset.

Datomærkning

Hvis høsttidspunktet ikke er nævnt, kan man som tommelfingerregel regne to år tilbage fra ”mindst holdbar til” markeringen. Du kan derfor regne ud, hvor længe din ekstra jomfru olivenolie har stået på hylden, inden du køber den. Jo kortere tid på hylden, jo bedre kvalitet er olien.

Vær opmærksom på, at ufiltreret olivenolie har en kortere holdbarhed end filtreret olivenolie.

Flaskens udseende og størrelse

Det er en god idé at gå efter ekstra jomfru olivenolier i glasflasker. Glasset skal være mørkt, så olien er beskyttet bedst muligt, nogle anvender meget mærke flasker, hvilket er bedst.

Hvis du ikke bruger olivenolie særlig tit, er det bedre at købe en mindre flaske. Olivenolie oxiderer og reagerer nemlig med alt, den kan komme i nærheden af. Du risikerer derfor, at olivenolien bliver dårlig, hvis den står for længe.

Oprindelse

Læg mærke til, hviklet land olivenolien kommer fra - eller om det kommer fra EU. Producenter af rigtig god ekstra jomfru olivenolie vil typisk skrive oprindelseslandet, f.eks. Grækenland eller Spanien.

Her er det vigtigt at nærlæse, for der er mange etiketter der er mærket med af olivenolie med oprindelse inden for EU, og så kan olivenolien stamme fra flere forskellige lande i Europa, og så vil virksomheden der sælger olivenolien typisk have deres egen adresse stående et sted på etiketten også. Det kan forvirre, for man tror måske så, at olivenolien er fra samme land som adressen på virksomheden, og sådan er det ikke nødvendigvis.

Pris

Som udgangspunkt er det vigtigt at slå fast, at en god ekstra jomfru olivenolie ikke er billig, og slet ikke den billigste olivenolie i butikken. Jo mere nænsomt oliven og olivenolien er produceret, jo bedre er olien, og hvert element der er nænsomt, er også et fordyrende led.

Omvendt, er det ikke altid sådan, at en dyr olivenolie også er den bedste, så brug pris som et af flere pejlemærker.

Læs om den bedste olivenolie her. 

Filtreret eller ufiltreret

Der er ingen dokumenterede fordele eller beviser på, at ufiltreret olivenolie er bedre, men nogle mener, at den smager bedre. Med ufiltreret olivenolie får olien lov at sætte sig i en tank, hvorefter den bliver pumpet videre til den næste tank. Her vil bundfaldet blive i den foregående tank.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at holdbarheden her er kortere

Awards

Har olivenolien og eller producenten vundet awards, og er det mange eller bare få ? I hvor mange år har producenten vundet awards? 

Det er sjældent, at producenterne har deres awards på flaskerne, men så kan det være en god idé, at checke producenten på nettet en dag derhjemme.  

Smagen

Det er jo i sagens natur svært at åbne en flaske i butikken uden at købe den, men det bedste råd er, at smage olivenolien også. Er du i tvivl, så køb en lille flaske, hvis de har det, og en større hvis du er tilfreds.

En god ekstra jomfru olivenolie skal dufte friskt grønt, mange forbinder det med nyslået græs (Hæld 2 cl i et vinglas, hold hånden over et minut og duft så). Tag derefter det hele i munden, og få det rundt overalt, det skal gerne være fra lidt og til meget bittert, og når du synker det, skal det gerne virke pebret.

Smag på olivenolie

Håndhøstet/Maskinhøstet ?

Det er desværre et at de elementer man ikke så ofte ser på etiketterne, og her skal man igen tilbage til producentens hjemmeside, og nogen gange lede lidt. Husk, at et billede der viser håndhøstning, godt kan være et stemningsbillede, som ikke har noget med selve høsten at gøre, så det er om at finde høsten beskrevet et sted på producentens hjemmeside.

Overstående informationer burde hjælpe dig i dit valg af en ekstra jomfru olivenolie. Jo flere informationer flasken indeholder, jo bedre. De producenter, der går op i deres olivenolier, kan også nævne, hvordan høsten er foregået, som f.eks. håndhøst, da det er langt mere skånsomt for oliven end maskinhøstede.

Lad dig ikke narre af informationer, som er generelle for alle ekstra jomfru olivenolier, som f.eks. at indholdet af fri syre er under 0,8%, og at perioxidtal er under 20 mEq 02/kg. Dette er nemlig gældende for alle ekstra jomfru olivenolier.

Læs mere om definitioner af olivenolie her.