Olivenolie test
Hvad går man efter ved test af olivenolie?
I 2017 kunne man i Ekstra Bladet læse, at ud af 35 ekstra jomfru olivenolier var der kun 6, som rent faktisk var det, de udgav sig for at være.
Hele 12 af olierne var af så ringe en kvalitet, at de ikke var egnet som menneskeføde. Når fødevarestyrelsen foretager sådan en test, indeholder testen både en laboratorieanalyse og en smagsanalyse.
Hvad smager man efter, når man skal bedømme om en olivenolie er ekstra jomfru? Eller om det er en ekstra jomfru olivenolie af højeste kvalitet? Det kan du læse mere om i følgende artikel.
Test olivenolie – læg mærke til den særlige duft og smag
En olivenolie test skal bestemme om en olivenolie kan klassificeres som ekstra jomfru. Hvis en olivenolie skal kunne bære prædikatet ekstra jomfru, er der en lang række krav, som skal overholdes, også hvad angår smagen. Der er faktisk et EU regulativ for, hvordan en olivenolie bedømmes.
Det som er kendetegnet for en ekstra jomfru olivenolie er, at den ikke må have nogen smagsdefekter overhovedet. Derudover er duften i en ekstra jomfu olivenolie afgørende for kvaliteten. Duften kan dog variere alt efter høsttidspunkt, sort og kvalitet. Når du dufter til en god ekstra jomfru olivenolie skal du kunne dufte nyslået græs. Olien skal altså dufte frisk, og kan også give associationer til blandt andet:
- Urter
- Banan
- Oliven
- Artiskok
- Grønne umodne mandler
- Citrus
Når man bedømmer en olivenolie, er der tre ting, som man går efter. Det er duften (mange bemærker duften af nyslået græs og oliven) smagen der skal have et niveau af bitterhed, og eftersmagen der skal have en let til kraftig perberagtig smag. En ekstra jomfru olivenolie af højeste kvalitet skal give en kradsende fornemmelse i halsen, når den synkes.
Du kan læse mere om de forskellige definitioner af olivenolie her.
Findes der olivenolie test konkurrencer?
Der findes et hav af konkurrencer inden for ekstra jomfru olivenolie, hvor olivenolien bl.a. bedømmes ud fra ovenstående kriterier. Ligesom med vin, er der professionelle olivenoliesmagere, som trænes i kunsten at smage på olivenolie. Det er altid et panel af 10 smagere, der bedømmer olivenolierne i en konkurrence.
Hos Kreta Mad har vi stor passion for ekstra jomfru olivenolie af højeste kvalitet. Derfor forhandler vi prisvindende ekstra jomfru olivenolier i topklasse fra bl.a. Biolea og Terra Creta.
Vi forhandler også verdens måske bedste olivenolie, Pamako, som har vundet langt over 30 forskellige awards bl.a. en Gastronomos award i 2018 for den bedste olivenolie i Grækenland.
Leone D’oro verdensmesterskabet i olivenolie
Italien og olivenolie hænger uløseligt sammen, og det madglade folk bruger, næsten lige så meget ekstra jomfru olivenolie som grækerne, der jo nærmest kommer det i alle retter. Når det kommer til konkurrencer i ekstra jomfru olivenolie smagning, så er Leone D’oro, af langt de fleste, betragtet som den ultimative mest prestigefyldte. Det er for det første verdens ældste konkurrence, og konkurrencen er benhård, for der er kun een vinder i hver kategori.
For ikke italienske olivenolier er der 4 kategorier, Blend, Økologisk, Monovarietal og som noget nyt fra 2020; Den sydlige halvkugle.
Første stadie:
- I den første runde skal olivenolien score mindst 85 point ud af 100 mulige, hvilket er meget højere end i andre konkurrencer.
- Derudover består panelet af 10 strenge dommere, som alle skal godkende olien før, at den kan gå videre til næste runde.
- Til Leone D’Oro bliver man ikke inviteret, man tilmelder sig selv, hvilket man selv skal betale for. Dette gør man kun, hvis man har en stærk tro på, at ens olivenolie er blandt de bedste i verdenen.
- Hvis man er så heldig, at gå videre til runde to, vil dommerne smage på olien flere gange. De vil bedømme den på smag, duft og kompleksiteten.
Andet stadie:
- Omkring 30 olivenolier modtager et diplom for at have klaret første runde og går videre til runde to.
- I runde to udvælges 10 finalister indefor hver kategori blandt de olivenolier der er gået videre.
- Hver finalist modtager et finale diplom.
- Pamako og Terra Creta Grand Cru, har begge været i finalen.
Det skal du gå efter, når køber din næste ekstra jomfru olivenolie
Vi vil selvfølgelig anbefale den prisvindende olivenolie fra Pamako, men vi er også godt klar over, at den ligger i den høje ende af prisskalaen. Derfor vil vi hos Kreta Mad bl.a. anbefale forbrugeren at kigge efter økologiske olivenolier eller en PDO (Protected Designation of Origin). Disse typer er underlagt strengere krav, og derfor kan du i højere grad være mere sikker på, at de er, hvad de udgiver sig for at være.
Se efter om olien har vundet en award, der vil ofte være et kvalitetsstempel, og vi mener det må være et krav, at man kan se oprindelseslandet. Står der at olivenolien er fra EU, må man antage at producenten ikke vil stå ved produktionslandet. Mange af de olier, der tilbage i 2017 dumpede fødevarestyrelsens test, var ikke prisvindende produkter.
Vores sidste råd er at starte med en lille flaske, så kan du altid købe en større flaske, hvis du er tilfreds med smagen. Husk at en god olivenolie, som sagt, altid skal dufte af nyslået græs.
Du finder hele vores udvalg af ekstra jomfru olivenolier her.