Kreta og oliven
Olivenoliens historie i Grækenland
Siden oldtiden har man i Middelhavsområdet dyrket oliven og produceret olivenolie. Det hidtil ældste spor af olivenolie i Grækenland, kan dateres helt tilbage til 4.500 f.v.t. til Kreta nær Rethymnon. I Gerani Cave har man i potteskår fundet spor af olivenolie, der menes at være baseret på oliven fra ikke kultiverede træer.
Olivenolie var en fast del af diæten i den minoiske kultur (3.500 – 1.110 f.v.t.) og fra omkring 2.000 f.v.t. begyndte man systematisk at kultivere oliventræet og produktionen som vi kender det i dag, nogenlunde samme tid som paladserne i Knossos og Faistos blev bygget (1.900 - 1.850 f.v.t.) Omkring 1.700 f.v.t. har man på lertavler i Linear A (det ældste minoiske skriftsprog) skrevet om olivenolie. Paladset i Knossos havde plads til 26.000 liter olivenolie, og omkring 1.400 f.v.t. var olivenolien en vigtig handelsvare, med eksport til andre dele af Grækenland.
Rent klimamæssigt er Kreta med sit bakkede og svære terræn og generelt milde vejr det ideelle sted for dyrkning af oliventræer og produktion af olivenolie. Oliventræerne har en fantastisk evne til at tilpasse sig deres omgivelser og kan derfor vokse på stejle klippeskråninger og i omskifteligt vejr.
Oliventræer på Kreta
Den olivensort man anvendte i den minoiske tidsalder var af typen Tsounati, i dag er hovedparten af træerne på Kreta af typen Koroneiki, der er kendt for at give en aromatisk olivenolie med en behagelig smag med noter af forskellige grønne frugter og som typisk har en lav acidity.
Et af de ældste oliventræer på Kreta findes i landsbyen Vouves og er mellem 2.000 og 4.000 år gammelt. Træet er af den oprindelige sort, Tsounati og producerer stadig oliven den dag i dag, hvorfor oliventræerne på Kreta må siges at stortrives. Det kretensiske folk er stolte af deres oliventræer og behandler dem med stor omtanke og forsigtighed for at sikre, at træerne kan fortsætte med at producere oliven til de næste mange generationer, og olivenlunde og træer, er ikke noget man sælger, de gives fra generation til genration i familierne.
Træets kerne er væk, og derfor er det ikke muligt at aldersbestemme det. Universitet fra Iraklion har studeret det, for at kunen kommer med deres estimat. Der findes i alt omkring 20-25 såkandte monumentale oliventræer på Kreta, og de har alle mistet deres kerne, og producerer stadig oliven. At af de elementer der indgår i estimatet af træets alder, er arkæologiske udgravninger omkring træet.
I 2012 fik Terra Creta specialtilladelse til at høste 25 kg oliven fra det gamle oliventræ i Vouves, i forbindelse med en international olivenolie kongress i Chania Heraf producerede Terra Creta 5 kg olivenolie, som blev tappet på 249 styks 20 cl flasker, så de delegerede kunne få et specielt minde med hjem.
Du kan læse mere om fremstilling af ekstra jomfru olivenolie her.
Oliven på verdensplan
EU er verdens største olieproducent med et dyrket areal på ca. 5.163.000 ha, eller godt 4 % af det samlede landbrugsareal.
Der findes ca. 2,5 millioner producenter af oliven, hvoraf ca. 840.000 findes i Grækenland. 85 % af Grækenlands samlede olivenolieproduktion klassificeres som værende ekstra jomfru olivenolie mod kun hhv. 25 % for Spanien og 45 % for Italien.
Omkring 20 % af den græske olivenolieproduktion bliver eksporteret, mens resten forbliver i landet. Hertil kommer at det kretensiske folk indtager mest olivenolie på verdensplan, i gennemsnit 29 liter olivenolie per person, hvorfor det ikke er for ingenting, at kretenserne forstår sig på oliven og olivenolie.
Til sammenligning kan det nævnes, at der i gennemsnit indtages 12 liter olivenolie per person i Spanien, 11 liter olivenolier per person i Italien og 1 liter olivenolie per person i Danmark.
Vil du vide mere om Kreta eller oliven?
Har du spørgsmål om græske specialiteter, vores produkter, opskrifter eller producenter, er du mere end velkommen til at kontakte os.