Græsk olivenolie
Kretenserne forstår sig på god olivenolie
Olivenolie og Grækenland hænger uløseligt sammen. Grækenland er verdens tredje største producent af olivenolie og i høståret 2017/18 producerede grækerne intet mindre end 346.000 tons olivenolie. Heraf har den samlede græske produktion af olivenolie den højeste andel af ekstra jomfru olivenolie. Omkring 85 % af den olivenolie grækerne producerer, er betegnet ekstra jomfru imod kun 45 % i Italien og 25 % i Spanien.
Grækerne indtager også førstepladsen, når det kommer til forbrug af olivenolie. I Grækenland forbruger man pr. person 20 l. olivenolie om året, i Italien er tallet 11 l. i Spanien er det 12 l. i Frankrig bruger man 2 l. og i Danmark kun 1 l. Hvis man så tager et kig på forbruget pr. person på Kreta, så har vi et tal, som hedder svimlende 29 l. græsk olivenolie om året. De madglade kretensere bruger olivenolie i så godt som alle deres retter, så hvis der er nogen, som har forstand på god olivenolie, er det grækerne og i særdeleshed kretenserne.
Den græske Kalamata oliven
Den nok mest berømte olivensort i verden er Kalamata opkaldt efter byen af samme navn i den sydlige del af Peloponnes. Kalamata oliven bruges faktisk også til at lave en glimrende olivenolie, men de er særligt kendte for at være en af verdens bedste spiseoliven. Hvis du vil prøve denne kendte oliven i en særdeles god kvalitet, så anbefaler vi Terra Creta’s.
Du finder Terra Creta's Kalamata oliven m/sten økologisk lige her.
Kreta og Koroneiki sorten
På Kreta er de ikke kendte for at producere spiseoliven. I stedet er de berømte for at lave olivenolie. Kreta har med sit fantastiske klima og bakkede landskab de perfekte forudsætninger for oliventræer og olivenolie produktion. På Kreta har man lavet olivenolie siden oldtiden, og øens oliventræer er meget gamle. Det er faktisk på Kreta, at et af verdens ældste oliventræer er placeret, som menes at være helt op til 4.000 år gammelt. På øen er det olivensorten Koroneiki, som er den mest udbredte, og det er den, de fleste olivenbønder sværger til, og med god grund. Koroneiki er som skabt til at lave olivenolie, og den giver en helt fantastisk krydret og kompleks smag til olien. Hvis du vil prøve en god økologisk ekstra jomfru olivenolie lavet på 100 % Koroneiki, så anbefaler vi en af Terra Cretas mange ekstra jomfru olivenolier, eller Bioleas økologiske ekstra jomfru olivenolie, udvundet på en traditionel stenmølle, eller måske een med enten appelsiner eller citroner.
Pamako og Tsounati sorten
Hos Kreta Mad forhandler vi den prisvindende Pamako, som er en af verdens absolut bedste olivenolier og en helt anden type olivenolie fra Kreta end Terra Creta. Pamakos Ultra Premium økologiske ekstra jomfru olivenolie er fremstillet på den relativt sjældne Tsounati olivensort. Pamakos oliventræer er meget gamle, hvor de ældste er helt op til 700 år gamle. Tsounati sorten er sjælden, og der var ikke mange, som troede at Pamako kunne fremstille en af verdens bedste olivenolier på denne sort, men det er ikke desto mindre lykkedes. Pamako har en meget kraftfuld og unik smag.
Eftihis, som laver Pamako, er så dedikeret, og går op i enhver process omkring sin olivenolie, både ude i marken, under høsten og i hans olivenmølle.
Målet for Eftihis er, at hans oliovenolie får så lav en acidity så muligt. I 2019 lå acidity på 0,18 % for Monovarietal mens Blend lå på 0,24 %
Hvis du vil prøve en af verdens bedste olivenolier, så skal du prøve Pamako Monovarietal, som er lavet på 100 % Tsounatioliven.
Hos Kreta Mad har vi et stort udvalg af græsk olivenolie
Er du på udkig efter en god olivenolie fra Kreta? Så har Kreta Mad et stort udvalg af de bedste olivenolier fra den smukke ø. Vi forhandler olivenolie af den højeste kvalitet og i flere forskellige prisklasser. Hos os finder du olivenolie til ethvert behov.