Olivenolie produceret ud fra en traditionel og bæredygtig filosofi

Om Terra Creta

Terra Creta, der ligger i Kolymvari, tæt på bl.a. Platanias, Agia Apostoli og Chania, er kendt for både at producere Ekstra Jomfru olivenolie af høj kvalitet til hverdagsbrug og for 4 eksklusive Ekstra Jomfru olivenolier.

De har en udpræget viden om og erfaring med at fremstille Ekstra Jomfru olivenolie af topkvalitet med en udsøgt smagsprofil. Deres state-of-the-art olivenmølle har hovedsæde i hjertet af Kretas mest berømte område inden for olivenolieproduktion, Kolymvari (udtales Kolymbari)  på Vestkreta, der er klassificeret som en PDO-region (Protected Designation of Origin) af EU.

Hos Terra Creta arbejder de ud fra en enkel, ren og holistisk produktfilosofi om at skabe autentisk kvalitetsolivenolie fra Kreta, med udgangspunkt i en moderne, innovativ, bæredygtig og videnskabelig tilgang til alle forhold der påvirker kvaliteten, lige fra træet på marken, over høsten til hver enkelt proces i olivenmøllen, og med basis i et respektfuldt og ligeværdigt forhold til de bønder, der leverer oliven til Terra Creta.

Cirka 97 % af deres olivenolieproduktion eksporteres til resten af verden, og deres vision er at gøre Ekstra Jomfru olivenolie fra Kolymvari regionen verdenskendt. Dette er de allerede godt på vej med: Én af deres første produktioner var olivenolien PDO Kolymvari Chania Crete Extra Virgin Olive Oil, som i dag har et verdensomspændende renommé.

Produkter fra Terra Creta

Traditionelle og bæredygtige rødder

Med en olivenolie der er produceret af Terra Creta, er man garanteret et bæredygtigt produkt, enten økologisk eller ikke-økologisk, hvis proces lige fra dyrkningen af oliventræerne til udvindingen af olivenolien på deres specialdesignede oliemølle er gjort i en naturlig og traditionel ånd, hvor bønderne hjælpes af Terra Cretas egne agronomer. Masseproduktion er således ikke noget de dyrker hos Terra Creta, hvorfor oliventræerne håndhøstes, og de hverken anvender overdreven brug af gødning, eller stresser oliventræerne for at få en større høst – det giver i sidste ende nemlig en dårligere kvalitet olivenolie. De udviser derimod stor omtanke for både miljø, kvalitet og natur, når de producerer deres olivenolier.

Fairness

Terra creta opererer efter etiske principper i deres samarbejde med deres omkring 1.200 tilknyttede lokale olivenbønder, og herunder er bønderne bl.a. sikret flerårige aftaler, for afsætning af deres oliven. For eksempel får Terra Cretas bønder en højere pris for deres oliven, når de sælger deres oliven til Terra Creta, end bønder der leverer til andre olivenolie producenter. Derudover tilskyndes bønderne til at højne kvaliteten af deres oliven i form af en endnu højere salgspris, for igen at sikre en så eksklusiv Ekstra Jomfru olivenolie som muligt.

Den olivenolie, som bønderne får udvundet hos Terra Creta, vælger de selv, hvornår de vil sælge til Terra Creta. Terra Creta fungerer dermed som en slags "oliebank" for bønderne, hvor bøndernes olie opbevares under optimale forhold. En bank som bønderne har langt større tiltro til end deres egne almindelige banker. Når markedsprisen på olivenolie er høj, får de bønder, der vælger at sælge deres olie, også et tilsvarende højere udbytte fra Terra Creta. Bønderne kan således selv følge oliemarkedet strategisk, inden de vælger at sælge ud af deres olivenolie.

Terra Creta engagerer sig i høj grad for deres tilknyttede olivenbønder. Som noget unikt og innovativt har de ansat anerkendte og erfarne agronomer med specialviden om olivenvækst, hvis fornemmeste opgave er at hjælpe bønderne og lære dem, hvordan de kan opnå de bedst mulige oliven. Agronomerne har en vigtig og afgørende rolle i forbindelse med olieproduktionen uden at bønderne eller Terra Creta går på kompromis med naturen eller bøndernes egne forhold – de sparer dermed bønderne både tid og penge.

Agronomerne tilser mange olivenlunde flere gange årligt, hvor de udfører kvalitetskontrol af træerne og olivenerne. Derudover rådgiver og uddanner de bønderne i alt lige fra pasning af oliventræerne til høsten af olivenerne – og det er fordi Terra Creta Cretas filosofi er, at alt skal baseres på en videnskabelig tilgang til alle forhold for at sikre miljøet og en høj kvalitet af olivenolie. Derfor gør Terra Cretas bønder det anderledes, og derfor leverer de højere kvalitet af oliven til Terra Creta, og derfor får de også en højere pris for deres oliven end andre.

Gennemsigtighed og sporbarhed

Hos Terra Creta er værdier som åbenthed og ærlighed vigtige, og derfor vægter de sporbarhed og gennemsigtighed højt. Denne sporbarhed starter derfor allerede når den enkelte bonde kommer ind med sin olivenhøst, hvortil Terra Creta nummererer de enkelte partier olivenhøst i deres system.

Derudover bliver bøndernes oliven kvalitetsbestemt og klassificeret på Terra Cretas eget laboratorie, der ligger lige der hvor de afleverer deres oliven, når bønderne kommer med deres høst.

Denne nummerering følger hvert parti oliven hele vejen igennem udvindingsprocessen og frem til olien er på hhv. flaske eller i lufttætte tanke på Terra Cretas lager.

Som led i deres arbejdsproces med at højne gennemsigtigheden har de siden 2006 med stolthed, og som de eneste i verden, kunnet tilbyde deres kunder den unikke og innovative funktion ’Spor vores olivenolie’ (Trace our olive oil) på deres hjemmeside. Her kan du som kunde læse mere om netop din købte olivenolie fra Terra Creta. Det eneste du skal gøre, er at indtaste det 5 eller 6-cifrede LOT nummer, som står på din olivenolie.

Olivenhøsten

De kretensiske bønderne har en dyb respekt og stor forkærlighed for deres olivenlunde og dyrkningen af oliven – typisk er der også tale om en lang og stolt familietradition. Bøndernes olivenlunde bliver håndhøstet typisk allerede fra slutningen af oktober måned og frem til januar måned.

Manuel høstning er en tidskrævende arbejdsproces, som medfører, at en enkelt mand kun kan høste omkring 4-500 kg oliven pr. dag, hvilket bliver til ca. 100 kg udvundet olivenolie. Fordelen ved denne langsomme og nænsomme fremgangsmåde er at der opnås et langt mere friskt og smagfuldt oliven af højere kvalitet, og som har en delikat aroma. Håndhøstning er nemlig meget nænsomt (ift maskinhøst) overfor oliven, så skindet ikke bliver brudt, og man dermed undgår at oliven starter med at oxidere på høsttidspunktet. For at mindske surheden i olien og samtidig sikre en uovertruffen smag udvindes olivenolien desuden samme dag som olivenerne høstes.

Knusningen af olivenerne foregår hurtigt og under kolde forhold; for at kunne klassificeres som ’koldpresset’ olivenolie må temperaturen under knusningen ikke overstige 30 °C. Hos Terra Creta kontrolleres dette automatisk i deres topmoderne oliemølle. Efter udvindingen bliver hver oliebatch yderligere kontrolleret via smagning for at sikre, at olien stadig lever op til Terra Cretas høje standarder ift. duft, bitterhed, smag og acidity.

Natur og selvforsyning er i højsæde

Naturlige, miljøvenlige og selvforsynende principper er grundstenene hos Terra Creta, hvilket både er med til at give en bedre kvalitet oliven og et bedre miljø.

Den videnskabelig tilgang til produktionen omfatter også, at Terra Cretas agronomer har adgang til mikro vejrudsigter, så de begrænse bøndernes vandforbrug markant. Når en ny olivenbonde bliver optaget blandt Terra Cretas ”familie” sparer de typisk 40% af deres normale vandforbrug - resten klares af naturen.

​Det samme gælder i øvrigt med hensyn til gødning, mere er ikke altid godt, og en besparelse på op til 40% af deres normale gødningsforbrug, giver bønderne en måde økonomisk besparelse, men også mere tid, til at arbejder med miljø og kvalitet på andre områder i lunden.

Dette giver olivenolien en overlegen kvalitet, som dufter friskt og grønt, smager fantastisk og som vinder mange priser rundt omkring i verden.

Terra Creta har f.eks.et solecelle anlæg, således at deres kontorbygning er forsynet med elektricitet derfra, og de arbejder med at implementere et større anlæg, som vil kunne kompensere for den energi deres olivenmølle anvender.  

På samme måde er genanvendelse vigtigt, Terra Creta har en politik om affaldssortering og genanvendelse, og uddanner løbende deres medarbejdere omkring miljøpolitikker og procedurer.

Book en guidet tur på Terra Cretas anlæg

GUIDEDE TURE ER MIDLERTIDIGT STOPPET GRUNDET COVID-19

Få en førstehåndsoplevelse med én guided tur på produktionsanlægget og oplev, hvordan deres Ekstra Jomfru olivenolie fremstilles fra oliventræet til flasken.

Vi har været så heldige at få lov til at dele nogle af Terra Cretas lækre opskrifter

Denne hjemmeside bruger cookies

Dette website bruger cookies til at følge din adfærd og for at forbedre brugeroplevelsen på sitet.

Du kan altid slette gemte cookies i dine browserinstillinger

Show details