Fri fragt over 350 kr     Leveringstid 1-2 dage


Kreta og oliven

Siden oldtiden har man i Middelhavsområdet dyrket oliven og produceret olivenolie. De ældste opbevaringskrukker til olivenolie kan dateres helt tilbage til den minoiske tidsalder, ca. 3.000 – 1.000 år f.Kr. til paladserne i Knossos og Faistos. I denne tid har olivenolien været en vigtig handelsvare og lagt grundstenene for den kretensiske økonomi.

Rent klimamæssigt er Kreta med sit bakkede og svære terræn med klipper det ideelle sted for dyrkning af oliventræer og produktionen af olivenolie. Oliventræerne har en fantastisk evne til at tilpasse sig deres omgivelser, og kan derfor vokse på stejle klippeskråninger og i omskifteligt vejr.

Det ældste oliventræ på Kreta findes landsbyen Vouves og er mellem 2.000 og 4.000 år gammelt. Træet er af den sjældne sort, Tsounati og producerer stadig oliven den dag i dag, hvorfor oliventræerne på Kreta må siges at stortrives. Det kretensiske folk er stolte af deres oliventræer og behandler dem med stor omtanke og forsigtighed for at sikre, at træerne kan fortsætte med at producere oliven til de næste mange generationer.

Tilbage i 2012 blev der i forbindelse med et høstevent givet specialtilladelse fra Platanias kommune til at høste 55 kg oliven fra det gamle oliventræ i Vouves. Herfra blev der produceret 5 kg olivenolie, som blev tappet på 249 styks 20 cl olieflasker, der efterfølgende blev doneret til deltagerne ved en stor International olivenolie konference, som blev afholdt på Kreta.

Du kan læse om fremstilling af Ekstra jomfru olivenolie her. 

Billede

Oliven på verdensplan

EU er verdens største olieproducent med et dyrket areal på ca. 5.163.000 ha, eller godt 4 % af det samlede landbrugsareal. Der findes ca. 2,5 millioner producenter af oliven, hvoraf ca. 840.000 findes i Grækenland. 85 % af Grækenlands samlede olivenolieproduktion klassificeres som værende Ekstra jomfru olivenolie mod kun hhv. 25 % for Spanien og 45 % for Italien.

Omkring 20 % af den græske olivenolieproduktion bliver eksporteret, mens resten forbliver i landet. Hertil kommer at det kretensiske folk indtager mest olivenolie på verdensplan, i gennemsnit 29 l olivenolie per person, hvorfor det ikke er for ingenting, at kretenserne forstår sig på oliven og olivenolier.

Til sammenligning kan det nævnes at der i gennemsnit indtages 12 l olivenolie per person i Spanien, 11 l olivenolier per person i Italien og 1 l olivenolie per person i Danmark.